Miselyum Adlı Yeni Materyal Her Şeyi Değiştirebilir Mi?

30 Aralık 2022

Mantarın köke benzeyen kısmı olan miselyumdan elde edilen yeni malzeme için Hermès şimdiden sırada.

Amerika’nın Kaliforniya eyaletindeki Emeryville şehrinde kendi ifadeleriyle, ‘Bir grup sanatçı tarafından, miselyum kullanarak yüksek kalitede materyaller üretmeyi amaçlayan bir platform’ olan biyoteknoloji şirketi MycoWorks’un fabrikasında ilginç gelişmeler yaşanıyor. Miselyum, antarın köke benzeyen kısmına verilen isim. Gerçek bir deri kadar kalın, bükülebilen, esnek ve yoğun bir materyal olan ve MycoWorks’ün Reishi adını verdiği yeni nesil materyal işte bu bazdan, miselyumdan elde ediliyor. Geçen sene üzerinde çalıştıkları pilot bitki, küçük bir miktar ürün vererek bu sonucu kanıtladıktan sonra MycoWorks, bu başar üzerine kendisine yapılan 125.milyon dolarlık yatırımla Güney Carolina’da yeni bir fabrika kurma hazırlığında şimdi. Yenilikçi biyoteknoloji şirketinin işte burada yapmaya hazırlandığı yüksek miktarda üretim, moda ve sanayi alanındaki pek çok şirketin çalışma biçimini kökten değiştirebilir. 

Bu yüzden Hermès, MycoWorks ile iş birliğini şimdiden güvence altına almış. Bu çok önemli bir haber çünkü Hermès gibi derinin ana materyal olduğu lüks modaevleri için miselyum bazlı Reishi malzemesinden aksesuarlar yapmak dünyanın her gün daha duyarlı hale geldiği çevre ve hayvan hakları etiği konusundaki kaygıları tek kalemde silebilecek. MycoWorks ile çalışması kesinleşen diğer markalar arasında ise mobilya markası Ligne Roset ile General Motors’un yatırımcı ayağı olan GM Ventures var.


CEO Matt Scullin şöyle dile getiriyor: “Endüstri, müşterilerin değişen hassasiyetlerine ne ölçüde cevap vermesi gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Ama bir yandan büyüyüp değişmeleri gerektiğini de biliyorlar.” Aslında hikaye, 2007 yılında Kaliforniya’nın Bay Area bölgesinde yaşayan, bitkilerle çalışan sanatçı Phil Ross’un ‘mikotektür’ adını verdiği miselyum bazlı malzeme temelli bir sergi yapması ile başlamış. Çalışmalarına yardım etmek üzere materyalin üretimi konusunda kendisine destek veren doktora öğrencisi Sophia Wang ile şirketlerin Ross’un yaratımı mikotektüre yoğun ilgisi üzerine MycoWorks’u kurmuşlar. Hikayenin devamına da şimdi birlikte şahit oluyoruz. 2021’de 400 milyar doları geçen deri sanayi sektörünün 2030’da 720 milyar dolarlık bir hacme ulaşması beklendiği düşünülürse; MycoWorks’ün nasıl bir potansiyel üzerinde oturduğunu görmek zor değil.