17. Contemporary Istanbul’dan Notlar
16 Eylül 2022
17. Contemporary Istanbul’un biletleri satışta. Ana sponsoru Akbank olan Contemporary Istanbul bu yıl sizleri yeni mekanında, Tersane İstanbul’da karşılıyor.
Fuar bu yıl en az 22 ülkeden 65 çağdaş sanat galerisi ve insiyatiflerinin temsil ettiği sanatçıları beraberinde getiriyor. Bünyesinde 558 sanatçının 1,476 sanat eserini izleyiciler için barındıracak. Fuarda, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen eşsiz kültürel insiyatifler de temsil edilecek.
Contemporary Istanbul kapsamında Tersane'nin dış avlusunda gerçekleştirilecek olan Contemporary İstanbul kapsamında düzenlenen The Yard sergisinde, Anke Eilergerhard, Ardan Özmenoğlu, Ayla Turan, Bedri Baykam, Can Yıldırım, Canan Tolon, Erdil Yaşaroğlu, Ergin Cavuşoğlu, Güvenç Özel, Halil Altındere, Isaac Chong Wai, Ingravi Desa, Itamar Gov, Kemal Tufan, Luis Cera, Martian Tabakov, Osman Dinç, Renée Levi, Sergen Şehitoğlu, Stijn Ank, Uğur Cinel ve Vuslat gibi sanatçıların mekana özel 24 yerleştirmesi ve heykeli yer alacak.
Fuarda en göze çarpan sergilerden birkaçı şöyle.
“Başka Sesler Başka Odalar”
Akbank Sanat fuara Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde sanatçı Clement Valla’nın ‘Başka Sesler Başka Odalar’ isimli sergisi ile katılacak. Clement Valla, dijital sanatın olanaklarını kullanarak, her gün baktığımız, gördüğümüzü düşündüğümüz, yerinde ve sabit durduğuna inandığımız doğanın daima gizli, gizemli yanına yeni boyutlar ekleyi amaçlıyor. Sergisiyle, doğayı göremediğimiz boyutuyla gerçeklik algımızın sınırlarına çekiyor.
Jeff Koons’un BMW M850i Tasarımı
İzleyiciler fuar boyunca eserin gelişimi takip edebilecek ve fuar sonunda esere insan eliyle yapılan son işlemleri de yakından görebilecek.
Art Car Projesi’nin ardından BMW ile ikinci kez çalışan Koons’un, BMW’nin en üst segment modellerinden M850i xDrive Gran Coupé için yaptığı ve sadece 99 adet üretilmesi planlanan tasarımı 17. Contemporary Istanbul’da ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. BMW Group’un Dingolfing ve Landshut’taki fabrikalarında her bir otomobilin yalnızca dış cephesi için 200 saatlik el emeği gösterilen eserin çalışmalarında çok sayıda tasarımcı ve mühendis görev aldı.
Pernod Richard Türkiye partnerliğinde House of Brothers Lounge’da
Hande Şekerciler ve Arda Yalkın’dan oluşan sanatçı ikilisi 17. Contemporary Istanbul’da ziyaretçilerle buluşuyor. Sanat, makine ve yapay zekâ ilişkisini tartışmaya açan, modern teknolojinin sanat kavramını kökünden değiştirme potansiyelini masaya yatıran ikili ‘Disruption’ isimli bu projede yapay zekâ ile beraber hayli imkânlı bir heykel tasarlayacak ve fuar alanına getirdikleri robot kol yardımıyla eseri canlı olarak fuarda üretecek.