Avustralya'dan Afrika'ya Tohum Bırakabilen İnsansız Hava Aracı

01 Nisan 2022

Dünya iklim değişikliği ile ısınırken, 2019 ve 2020 yılları arasında Avustralya, çeşitli orman yangınlarına maruz kaldı ve yirmi dört milyon hektardan fazla ormanını kaybetti. Ülkenin ortalama sıcaklığı 1910'dan bu yana 1,4 santigrat derece arttı.

Dünya iklim değişikliği ile ısınırken, 2019 ve 2020 yılları arasında Avustralya, çeşitli orman yangınlarına maruz kaldı ve yirmi dört milyon hektardan fazla ormanını kaybetti. Ülkenin ortalama sıcaklığı 1910'dan bu yana 1,4 santigrat derece arttı. Yeniden ağaç dikim süreci ise habitat kaybının hızına ayak uydurabilecek düzeyde değil. Küçük bir alanı bile yeniden ağaçlandırmak için gereken süre oldukça fazla. 


AirSeed şirketinin CEO’su Walker konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde açıklıyor: “Makine öğrenimi yetenekleriyle donatılmış, ağaç dikebilen son derece özel bir insansız hava aracı geliştirdik. Misyonumuz; dünya çapında kaybolan biyolojik çeşitliliği geri getirmek için 2024 yılına kadar yılda yüz milyon ağaç dikmek.” Dikim süreçlerinde en son teknolojiyi kullanılacak ve sürdürülebilir bir tedarik yöntemi tercih edilecek.



Şirket, çalışmalarına ilk olarak 2019 yılında ana merkezi Sidney’de başladı. Ayrıca Güney Afrika'nın Cape Town kentinde Avustralya ve Afrika'da büyük ölçekli restorasyon projeleri üzerinde çalışan ikincil bir uydu ofisi de mevcut.


Ormansızlaştırılmış arazilerin üzerinde uçan dronelar, tohum kabuklarını toprağa gömmek için yeterli bir güç uygulayabiliyor. Walker, “AirSeed droneları günde 40.000'e kadar tohum ekebilir. Hedefimiz, manuel ekim yöntemlerine göre yaklaşık yirmi beş kat daha hızlı ve yüzde seksen daha uygun maliyetli olarak tohum ekmek.” dedi.



Gezegenimizi daha sürdürülebilir ve daha yeşil bir hale getirmek için gidecek daha çok yolumuz olsa da AirSeed Technologies gibi şirketler, tüm projelerinde ortak bir hedef benimsiyor. Ağaç sayısını çoğaltmak, hava ve yaşam kalitesini iyileştirmek...