Contemporary Istanbul Art Basel Miami'de

05 Aralık 2022

Contemporary Istanbul, Miami Sanat Haftası’nda İstanbul’un çağdaş sanat çeşitliliğini ve gelişmelerini sundu.

Contemporary Istanbul, Miami Sanat Haftası kapsamında İstanbul’un çağdaş sanat çeşitliliğini ve gelişmelerini sanatseverlere sundu. 28 Kasım’da ile Contemporary Istanbul ve Amerikan Türk Cemiyeti'nin iş birliği ile The Bass Çağdaş Sanat Müzesi’nde gerçekleşen gecede, tüm dünyadan misafirler buluştu. 


Kasım ayı sonunda tüm dünyadan katılımın gerçekleştiği Miami Sanat Haftası’nın dikkat çeken etkinlikleri arasında olan gecede, İstanbul’da ve Türkiye’deki çağdaş sanatın çeşitliliğine dikkat çekildi. 2023 yılında 18. yaşına girecek Contemporary Istanbul’un, şehrin tarihi atmosferi Tersane Istanbul’da gerçekleşmesi ve Türk çağdaş sanatındaki yenilikleri vurgulandı.

26 Eylül – 1 Ekim 2023 tarihleri arasında Tersane Istanbul’da gerçekleşecek Contemporary Istanbul, uluslararası çağdaş sanat galerileri ve sanatçılar ile fuarın ticari kimliğinden bağımsız yer alacak özel projeler anlatıldı. 17. edisyonunda dünyanın 11 farklı şehrinden 15 çağdaş sanat müzesi ve kurumu mensuplarını ağırlayan Contemporary Istanbul, 2023’deki 18. edisyonunda uluslararası sanat kurumları ilişki ve iş birliklerini The Bass Müzesi’nde yaptığı etkinlikte çok daha genişleteceğinin altı çizildi.

Dünya genelinde dijital ve yeni medya sanatında önemli rol oynayan Türk sanatçılar Refik Anadol’dan Murat Pak’a Güvenç Özel’e kadar birçok sanatçıya önem veren fuar, bu gecede sanatçı ikilisi ha:ar’ın (Hande Şekerciler ve Arda Yalkın) performans sanatçısı Ekin Bernay ile birlikte ortaya koyduğu yapay zeka odaklı enstalasyonu Mindflow sunuldu.

Davetin ev sahipliğini Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli yaptı. Amerikan Türk Cemiyeti & Contemporary Istanbul’un organizasyonunda gerçekleşen bu etkinlik Türk Hava Yolları, LG OLED evo ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğinde organize edildi.

The Bass Müzesini ziyaret eden davetliler, müzenin güncel sergilerinden Adrián Villar Rojas with Mariana Telleria, El fin de la imaginación, Phraseology sergisi ve Chroma in Situ (Duvara Asılı Seri) sergisini VIP olarak tüm gece boyunda gezme imkanı buldu. Contemporary Istanbul, Türkiye’deki yeni medya sanatına dikkat çekerek bu yıl The Bass Çağdaş Sanat Müzesi’ne ha:ar’ın Mindflow adlı eserini taşıdı. Mimari, performans, yapay zeka ve CGI teknolojisini harmanlayarak 9 video, 9 ses kanalından oluşan, Mindflow, klasik müziğin kurallara bağlı, geleneksel yapısını doğaçlama ile dönüştürerek “Yeni Müzik” parçası üretmeyi ve üretim sürecinde yaşananları jeneratif yapılarla görselleştirmeyi hedefliyor.

Yapay zeka bir kaynak olarak ele alınarak üretilen bu eser, performans sanatçısı Ekin Bernay’ın bedeninden gelen verileri, Lidar tarayıcılarla kaydedilerek bir CGI video üretildi. Bu videoda, hem performans sanatçısının hem de Anadoluya ait İznik çinileri, ortodoks ikonografisi ve tekstil desenlerinin görsel temsili, motion capture verileri ile jeneratif olarak manipüle edildi. Borusan Filarmoni Orkestrası üyesi olan Berlin, Londra ve Prag’ın büyük orkestralarda solist olarak yer almış 8 klasik müzik sanatçısı, bu videoyu izleyerek bağımsız doğaçlama performanslar gerçekleştirdi. Bu videoya bakarak doğaçlama yapan her müzisyen ise 360 derece ses veren birer hoparlör ve birer ekran ile temsil ediliyor.