Dijital Sezgilere Yakından Bakış
13 Aralık 2022
Akbank Sanat’ın sunduğu karma sergi “Dijital Sezgiler”, sinir sistemi metaforu üzerinden yapay zekanın hayatlarımızda günden güne genişleyen yerini konu ediyor.
“Digital Sezgiler” sergisi, Akbank Sanat’ta açıldı. Yapay zekanın hem felsefi bir kavram hem de bir araç olarak ele alındığı ve küratörlüğünü Helena Nikonole’nin üstlendiği sergide, yapay zekanın biz bireyler üzerinde ne gibi etkileri olduğu konusunu araştıran genç sanatçıların işleri derleniyor.
Modern yapay zekanın bilimden sanata, tasarımdan müziğe, hayatın her alanına yayıldığı bu dönemde, konunun medyadaki yerini sorgulayan işler haliyle çok önemli hale geliyor. Küratör Nikonole, şöyle ifade ediyor: “Genelde, yapay zekanın insanlığa rakip olduğu, kusurlu ve miadı dolmuş insan beynini aşmaya ve onun ötesine geçmeye çalıştığı resmedilir. Ancak bu, etik ve siyasi olarak aslında çok daha karmaşık bir olgu.” Yalın bir dille ifade etmek gerekirse, sergi, yeni medya alanında yapay zeka ile çalışmaya dönük türlü yaklaşımları bir araya getiriyor. Sinir ağları metaforunun, serginin etrafında kurulduğu ana estetik unsur olarak tercih edilmesi bu yüzden.
Sergide yeni medya sanatının dünya çapında önde gelen isimleriyle sanat ve teknoloji kesişiminde deneyler yapan genç sanatçıların eserlerinin yanı sıra; kodlayıcı ve araştırmacıların ürettiği projeler de yer alıyor. Ayrıca küratör rehberliğinde turlar, sanatçı konuşmaları ve panellerden oluşan kamuya açık programlarla da desteklenen “Dijital Sezgiler” sergisini 11 Şubat 2023’e kadar ziyaret edebilirsiniz.