Elektronik Atıklardan Doğan Yarış Arabası
05 Eylül 2023
Lazerian tamamen elektronik atıklardan bir yarış arabası üretiyor.
Manchester tasarım stüdyosu Lazerian tarafından tamamen elektronik atıklardan yapılmış, bir yarış arabasının kopyası olan Recover-E', atılan iPhone'lar, elektronik sigaralar, sineklik ve 1950'lerden kalma radyo gibi malzemeler bulunduruyor.
Büyüyen e-atık sorununu vurgulamak için Formula E ekibi Envision Racing tarafından görevlendirilen Recover-E, düşük hızlarda sürüşünü sağlamak için bir plaj arabasından alınan değiştirilmiş bir aktarma organı kullanıyor. Nintendo Wii kontrol cihazlarından yapılmış sürücü halesi, Sony VR kulaklığı ve elektrikli sineklik gibi gündelik nesneler arabanın her yerinde noktalanmış durumda. Fiyatlandırma tabancası fren lambası görevi görürken, 1950'lerden kalma bir radyo da arabanın tepesindeki radar antenini oluşturuyor.
Lazerian'ın kurucusu ve sahibi Liam Hopkins, "İnsanlara hepimizin ne kadar israf ettiğini gösterebilirsiniz, ancak bunu alıp başka bir şeye dönüştürdüğünüzde, insanların zihinlerini harekete geçiren ve onları bu şeyler hakkında düşündüren bir araç haline geliyor” dedi. "Benim için çok sayıda insana ulaşacak bir şey yaratabilmek, bu konuyu onları zorlamadan onlara ulaştırabilmek güzel bir projeydi."
Dünyanın yıllık e-atık üretiminin 2030 yılına kadar 75 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor ve Dünya Sağlık Örgütü, bunun çocuk sağlığı üzerindeki etkileri konusunda alarm veriyor.
Recover-E projesindeki öğeler tamamen Manchester'daki okul çocukları ve yerel merkezli teknoloji takas şirketi Music Magpie'den gelen ve bunların onarılamaz olduğu düşünülen bağışlardan sağlandı.
Hopkins, e-atıkları topladıktan sonra, her bir öğenin araçta nerede kullanılacağına karar verilmesine yardımcı olmak için bunları farklı malzemelere, dokulara ve renklere ayırdı.
Hopkins, "İnsanları bir şeyleri parçalara ayırmaya gerçekten teşvik etmek istedim" diye açıkladı. "Her şeyin tasarlanma şekli bize ortalığı karıştırmamamız öğretildi; insanların bir şeyleri parçalara ayırıp tamir etmeye çalışması teşvik edilmiyor; kelimenin tam anlamıyla ‘kullan-at’ bir topluma dönüştük."
"Oysa hepimiz bir şeyi parçalarına ayırarak çok şey öğrenebiliriz" diye devam etti. "Nesnelerin nasıl yapıldığını, bir şeyin diğerine nasıl bağlandığını, ‘ondan başka bir şey yapabilir miyiz, onu tamir edebilir miyiz?’; bunları öğrenebiliriz.”
Araba, önden arkaya doğru giderek parçalanıyormuş izlenimi verecek şekilde tasarlandı."Dolayısıyla ilerledikçe, telefonların alt tarafı, MacBook'ların ve dizüstü bilgisayarların alt tarafı haline geliyor; arabanın ortası tüm bu devre kartlarından oluşuyor" dedi Hopkins.
"Ve arka tarafa geldiğimizde, iş kelimenin tam anlamıyla bileşenlere iniyor. Telefonlardan gelen indüksiyon yüklerimiz var, kablolarımız var, ekranlarımız var. Arabanın, bunların parçalandığı mesajını iletmesini istedim.”
Otomobil, Temmuz ayı sonlarında ExCel merkezinde Londra e-prix'inin arifesinde tanıtıldı ve geri dönüşüm için parçalarına ayrılmadan önce COP28 küresel iklim zirvesi de dahil olmak üzere bir dizi etkinlikte sergilenecek.