Fuat Değirmenci’den Başyapıtları Yeniden Yorumlayan NFT’ler
10 Ekim 2022
Fuat Değirmenci'nin NFT'leri rönesans başyapıtlarını dijital fırça darbeleriyle yeniden yorumluyor.
Görsel ve hareket sanatçısı Fuat Değirmenci’nin bir fiziksel NFT koleksiyonu olarak oluşturduğu seri, yakın zamanda Dubai merkezli Art World Creation NFT Galerisi’nde piyasaya sürüldü.
Fuat Değirmenci'nin “Minimal Rönesans” serisinde, Rönesans hareketi sırasında ortaya çıkan hümanizmin aydınlatıcı keşfi, modern bir yorumla hayat buluyor. Kendine özgü cesur ve deneysel stiliyle dikkat çeken sanatçı, 14. ve 17. yüzyıllar arasında en saygın ustalar tarafından yaratılan en önemli tablolardan bazılarına yeni dokunuşlarda bulunuyor. Johannes Vermeer'den "İnci Küpeli Kız", Vincent Van Gogh'dan "Otoportre", Leonardo da Vinci'den "Mona Lisa" ve Salvador Dalí'den "Filler", hassas hareketlerle dolu 3B sanat eserleri olarak yeni bir hayat buluyor.
Değirmenci, üretim sürecinin başlangıcında resimlerin temel formlarını ve tonlarını 2 boyutlu bir düzlemde haritalandırıyor ve alt kısımda yatan etkileyici yeniden doğuşu vurgulamak için çalışmaların yoğun, gerçekçi detaylarını kaldırıyor. Bu çalışma, rönesans sanatının atmosferini hatırlatan doğrusal perspektifler, organik renkler ve dramatik ışık gibi formların ve karmaşık unsurların basitleştirilerek yeniden yaratılması ile elde ediliyor. Daha sonra, tasarımların orijinal tabloların kimliklerini korumaları için, minimal ve dokulu fırça darbeleri 3B modelleme yazılımı ile geliştiriliyor.