Hedef sıfır karbon
27 Temmuz 2021
Tokyo 2020 Olimpiyatları’nı tarihin gelmiş geçmiş en yeşil olimpiyatı olmasını sağlayan 10 tasarım harikasına bir göz atın.
Bir seneye gecikmeyle başlayan Tokyo Olimpiyatları sporcuların performansı kadar gezegenimize kattıklarıyla da konuşulacağa benziyor. Organizatörlerin karbon ayak izini azaltmak adına geliştirdikleri tasarımlar sporda sürdürebilirliğe yeni bir boyut kazandırıyor.
Olimpiyat meşalesi
Tokujin Yoshioka tarafından 2020 Tokyo Olimpiyatları için tasarlanan meşale 2011 yılında Japonya’yı vuran deprem ve tsunamiden sonra kullanılan geçici evlerin geri dönüştürülmüş materyallerinden üretildi. Yıllardır fosil yakıtlar kullanılarak yakılan meşale bu sene hidrojen kullanılarak yakıldı.
Sürücüsüz elektrikli arabalar
Toyota tarafından Olimpiyat köyünde kullanılması için tasarlanan elektrikli araçlar oyunların karbon ayak izini azaltmadaki en önemli yardımcıları. Sporcuların ve organizasyon ekibinin Olimpiyat köyü içerisinde ulaşımını kolaylaştırmasını amaçlayan araçlar sürücüsüz ve engelli sporcuların kullanımına da uygun.
Madalyalar
Oyunlar için Japon tasarımcı Junichi Kawanishi tarafından hazırlanan Olimpiyat madalyaları elektronik eşyalarda kullanılan değerli madenlerin geri dönüştürülmesi ile ortaya çıktı. Kawanishi’nin bu tasarımı 400 profesyonel tasarımcının katıldığı yarışmada birinci geldi.
Yataklar
Olimpiyat köyündeki yataklar ise Japon Airweave’in eseri. Hafif, geri dönüştürülmüş maddeden yapılan yatakların şilteleri ise sporcuların tercihlerine göre değiştiriliyor. Şiltelerin yapında kullanılan polietilen malzemesi ise sonsuz kere geri dönüştürülebilmesi ile öne çıkıyor.
Japonya Ulusal Stadyumu
Mimar Kengo Kuma tarafından tasarlanan Olimpiyatların açılış kapanış seremonilerinin yanı sıra atletizm yarışmalarına da ev sahipliğini yapan stadyum genellikle karbon salınımını azaltan ahşap maddeden inşa edildi.
Meşale taşıyıcılarının kıyafetleri
Geri dönüştürülmüş teneke içecek kutularının geri dönüştürülmesinden elde edilen kumaştan dikilen kıyafetler Daisule Obana’nın dehasının bir ürünü.
Basketbol ve futbol takımlarının formaları
Nike’nin geri dönüştürülmüş polyesterden ürettiği formalar bu Olimpiyat oyunlarında birçok takımın sırtında olacak. Amerika Birleşik Devletleri, Kore ve Nijerya gibi ülkelerin futbol ve basketbol takımlarını bu formalar içerisinde izleyeceğiz.
Podyumlar
Asao Tokolo tarafından tasarlanan ve madalya seremonilerinde kullanılan platformlar 24 tondan fazla atık plastikten üretildi. Üç boyutlu yazıcılar tarafından üretilen 98 adet podyum için 400 bin çamaşır deterjanı şişesi geri dönüştürüldü.
Olimpiyat köyü
Tokyo merkezi mimarlık firması Nikken Sekkei tarafından tasarlanan Olimpiyat köyü aslında geçici binaların bir araya gelmesinden oluşuyor. Daha sonra farklı projelerde de kullanılabilecek materyallerden yapılan binalar ve yatakhaneler oyunlar bittikten sonra sökülecek.
Kaykay formaları
Bu sene ilk defa Olimpiyat oyunlarında izleyeceğimiz kaykay sporunun formaları da Nike tarafından üretildi. Yüzde yüz geri dönüştürülmüş polyesterden üretilen formaları Amerikalı, Fransız ve Brezilyalı sporcuların üstünde görebilirsiniz.