Hollywood’un beklenen müzesi açıldı

12 Ekim 2021

Uzun yıllardır açılması beklenen Los Angeles’taki sinema müzesini yakından inceleyelim.

Sinema denilince akla gelen ilk yer kuşkusuz Los Angeles ve ünlü Hollywood. Fakat neredeyse bir asırdır sinemanın kalbinin attığı bu şehirde sinema sanatlarına adanmış bir müze yoktu. Ta ki birkaç hafta öncesine kadar. Yapımına sekiz yıl önce başlanan, binası ünlü Renzo Piano tarafından tasarlanan Academy Museum of Motion Pictures, Hollywood’un şaşalı ve karmaşık tarihine odaklanırken, sinema sektörünün geleceğine de ışık tutuyor. 


Aslında Los Angeles’a bir sinema müzesi kurma fikri1920’li yıllardan beri Hollywood’un gündemindeydi. Onlarca yıl rafta kalan bu fikir bundan neredeyse 10 yıl önce Akademi’nin Miracle Mile üzerinden bulunan May Company’e ait binayı almasıyla ete kemiğe bürünmeye başladı. 1936 yılına tarihlenen bu binayı 21.yüzyıla taşıma görevi ise Akademi’nin CEO’su Dawn Hudson tarafından ünlü mimar Renzo Piano’ya verilmişti. 

New York, Los Angeles ve Paris gibi şehirlerde inşa ve restore ettiği müze binaları ile tanınan Piano, bu görkemli sinema müzesi projesini aldığında aklında tek bir proje vardı: Binaya beton ve camdan oluşan bir küre eklemek. Hollywood’un geçmişi ve geleceğini bir araya getiren müzenin tasarımı da böylece eski ve yeniyi bir araya getirecekti. Ve Piano bu başardı. 


Mimar Piano’nun tasarladığı küre 1,000 kişi kapasiteli David Geffen Tiyatrosuna ev sahipliği yaparken, müze binasının eski ve yeni eklenen kısımlarını da birleştiriyor. Muhteşem Los Angeles manzarasına sahip terası ise ziyaretçilere Hollywood ruhunu hissettiriyor.


Müzenin merkezinde geçtiğimiz yıl Akademi’ye katılan sinema akademisyeni Jacqueline Stuart tarafından kürate edilen “Stories of Cinema” isimli sergi yer alıyor. Akademinin koleksiyonundan seçilen parçalardan oluşan sergide 10 milyon fotoğraf, 190,000 farklı film ve video ekipmanı ve 80,000 farklı film senaryosu sergileniyor. Serginin kostüm ve makyaja ayrılan kısmında ise bir hayli tartışmalı parçalar yer alıyor. Bunlardan en öne çıkanı ise kuşkusuz “Chinese” şeklinde etiketlenmiş ve eskiden Çinli karakterleri oynayan beyaz aktörler tarafından kullanılan makyaj malzemeleri. 


Hollywood tarihinin yanı sıra sinemanın önde gelen isimlerini onurlandıran müzede Spike Lee ve Hayao Miyazaki’ye adanmış solo sergiler de yer alıyor. Hollywood görkemini yaşamak isteyen ziyaretçiler için Oscar gecesini deneyimleyebilecekleri sanal bir Dolby Tiyatrosu da mevcut.