İstanbul’da Ekim Ayı Bitmeden Ziyaret Edebileceğiniz 5 Sergi
30 Eylül 2022
Ekim ayında ziyaret edebileceğiniz 5 sergiyi yazımızda sizler için derledik.
Canan Tolon “Tunnel Vision”
Dirimart Pera
Dirimart, Pera’daki yeni mekanında Canan Tolon’un galerideki ilk kişisel sergisi “Tunnel Vision”a ev sahipliği yapıyor. Çoklu resimler serisi olan “Tunnel Vision,” Covid-19 salgınının neden olduğu karantina döneminden ve sonrasında süregelen toplumsal rahatsızlıktan ilham alıyor. Yalnızca tek veya sınırlı bir bakış açısına odaklanma eğilimine işaret eden “Tunnel Vision,” adının da önerdiği gibi pandemi sonrası dünyadaki kolektif optik ve davranışsal bozuklukların sonuçlarını vurguluyor.
Sergiyi 16 Ekim 2022’ye kadar Dirimart Pera’da ziyaret edebilirsiniz.
Serkan Sarıer “Swarm”
Pilevneli Dolapdere
Türkçe’de “Sürü veya Arı Kümesi” anlamına gelen sergi başlığı aslında genellikle doğada yeni bir koloni kurmak üzere kovandan kolektif bir şekilde ayrılan bal arıları için kullanılan bir ifade. Sarıer çalışmalarında, kuir bireylerin içerisinde bulundukları toplumun beklentilerini karşılamadıklarında muhafazakar sosyal yapılar içinde başlarına neler gelebileceğini erkek bal arılarını (drone) bir metafor olarak kullanarak anlatıyor.
Sergiyi 15 Ekim 2022’ye kadar Pilevneli Dolapdere’de ziyaret edebilirsiniz.
“Sarmaşık” Grup Sergisi
Zilberman İstanbul, Zilberman-Project Space ve Zilberman Selected
Küratörlüğünü Başak Şenova'nın üstlendiği “Sarmaşık” isimli sergi 17. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak sergileniyor. Sergide Heba Y. Amin, Omar Barquet, Burçak Bingöl, Yane Calovski, Ramesch Daha, Memed Erdener, Didem Erk, Fatoş İrwen, Zeynep Kayan, Azade Köker, Bronwyn Lace, Marcus Neustetter, Cristiana de Marchi, Larry Muñoz, Maarit Mustonen, Egle Oddo, Erkan Özgen, Bochra Taboubi, Cengiz Tekin, Simon Wachsmuth ile Verena Miedl-Faißt/Nirual Kenabru’nun yapıtları yer alıyor.
Sergi, bir sarmaşığın eş zamanda ve mekanda var olan çoklu anlatılara, bakış açılarına, varlıklara ve gerçekliklere ayrılan dallarını, esrarengiz ve paradoksal çağrışımlarını takip ediyor. Zilberman İstanbul, Zilberman-Project Space ve Zilberman Selected olmak üzere üç ayrı mekanda yer alan işler, mekansal, zamansal, bölgesel ve zihinsel paylaşımlar aracılığıyla birbirine bağlanıyor. Bu bağlantılar aracılığıyla, mekanlar şehrin farklı bölgelerinde birbirlerine çapraz referanslar vermekte.
Sergiyi 1 Aralık 2022’ye kadar ziyaret edebilirsiniz.
“İsmi Lâzım Değil”
Abdülmecid Efendi Köşkü
Brigitte Pitarakis ve Selen Ansen’in küratörlüğünde düzenlenen “İsmi Lâzım Değil” sergisi, sergiye özel olarak üretilen eserlerin yanı sıra Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan yapılar ile Türkiye ve yurt dışındaki sanatçı ve koleksiyonerlerden ödünç alınan eserleri bir araya getiriyor.
Koç Holding desteğiyle düzenlenen ve adını günlük hayatta kullanılan bir deyimden aldığı başlığı ile sunulan “İsmi Lâzım Değil” sergisi, bilinmezin büyüleyiciliğini ve tekinsizliğini odağına alıyor. Bizans’tan günümüze kadar uzanan tarihsel ve kültürel mirastan esinlenerek, biçimlerin ve inançların tarih boyunca varlığını nasıl sürdürdüğüne, hareket ettirdiğine ve dönüşüm geçirdiğine ışık tutuyor.
Sergiyi 11 Aralık 2022’ye kadar Abdülmecid Efendi Köşkü’nde ziyaret edebilirsiniz.
Ahmet Doğu İpek “Başımızda Siyahtan Bir Hâle”
Arter
Selen Ansen küratörlüğünde gerçekleşen “Başımızda Siyahtan bir Hâle” sergisi, Ahmet Doğu İpek’in 2020 ve 2022 yılları arasında farklı mecraları kullanarak bu sergi bağlantısında ürettiği eserlerinden oluşuyor.
İlhamını kum fırtınası, yanardağ patlaması, heyelan ve güneş tutulması gibi doğa olaylarından alan sanatçı, bir araya getirdiği resimler, çizimler, yerleştirmeler ve video eserleri ile bu doğa olaylarının karşısında yapılacak tek şeyin görünenin seyrine dalmak olduğunu vurguluyor.
“Başımızda Siyahtan bir Hâle” sergisini 29 Ocak 2023’e kadar Arter’de ziyaret edebilirsiniz.