LignoSat: Ahşap uydu atılımı
12 Ocak 2021
Kyoto Üniversitesi, uzay atığını azaltmak için dünyanın ilk ahşap uydusunu geliştirdi.
Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, uzayda yüzen insan yapımı atık miktarını azaltmak için ömrünün sonunda tamamen yanacak olan ahşaptan yapılmış bir uydu geliştiriyor.
2023'te fırlatılacak olan LignoSat uydusu, ahşaptan yapılmış bir kabuğa sahip olacak ve dünya atmosferine yeniden girerken tamamen yanmasına izin verecek. Proje, Japon ağaç kesme şirketi Sumitomo Forestry ile yapılan bir işbirliği ve artık işlevsel olmamasına rağmen gezegenimizin yörüngesinde yüzen artan miktarda uzay donanımı ile mücadele etmeyi amaçlıyor.
Milyonlarca enkaz parçasının yanı sıra, bu, atılmış roket aşamaları gibi 34 bin'den fazla daha büyük birimi ve şu anda kullanılmayan, dünyanın 5.850 uydusundan 2.550 kadarını içeriyor. Atıklar, hâlâ yörüngedeyken, uzay araçlarına ve işleyen uydulara mani olan tehlikelere sebep olabilir.
Kyoto Üniversitesi'ndeki ekibe liderlik eden eski astronot Takao Doi'ye göre, enkaz atmosfere tekrar girdiğinde, yanarken atmosfere alüminyum oksit olarak da bilinen küçük alümina parçacıkları salabilir. Doi BBC'ye verdiği demeçte, "Dünya atmosferine yeniden giren tüm uyduların yanması ve üst atmosferde yıllarca yüzecek minik alümina parçacıkları oluşturması gerçeğiyle derinden ilgileniyoruz" dedi. "Sonuçta, bu Dünya'nın atmosferini etkileyecek."
Araştırmacılar, daha fazla verinin toplanması gerekmesine rağmen, bu parçacıkların birikmesinin gezegenimizi çevreleyen ozon tabakasını tüketebileceğine ve bu da ultraviyole ışınlarını dünyadan uzaklaştıracağına inanıyor. Sumitomo Forestry, LignoSat'ı tahtadan yaparak, uydunun zararlı maddeler yaymadan tamamen yanacağını ve "daha temiz ve çevre dostu" bir alternatif oluşturacağını savunuyor.