Louise Bourgeois: Kolektif Belleğin Heykeldeki Yansıması
21 Ağustos 2024
Louise Bourgeois, Galleria Borghese'de kişisel ve kolektif hafızayı heykelsi bir formda yeniden yorumluyor.
Louise Bourgeois'nın ‘Unconscious Memories’ sergisi, Galleria Borghese'de bir kadın çağdaş sanatçıya adanmış ilk sergi olarak dikkat çekiyor. Cloé Perrone tarafından tasarlanan ve Geraldine Leardi ile Philip Larratt-Smith'in küratörlüğünü yaptığı sergi, The Easton Foundation ve Fransa Akademisi - Villa Medici iş birliğiyle düzenlendi. Sergi, Bourgeois'nin heykel sanatına katkısını ve onun sanatsal pratiği ile Galleria Borghese arasındaki bağı vurguluyor.
Yaklaşık 20 heykel eseri, Casino Borghese'nin mimarisi ve koleksiyonu ile diyalog içinde sergileniyor. Metamorfoz, hafıza ve duygusal durumlar gibi evrensel temalar, Bourgeois'nın özgün yorumuyla yeniden hayat buluyor. Sanatçının son dönem çalışmalarından olan kumaşlarla bezenmiş eserler de sergide yer alıyor.
Bourgeois'nın İtalya ve özellikle Borghese koleksiyonuyla olan bağı oldukça güçlü. 1930'larda Louvre'da sanat tarihi çalışmaları yaparken başlayan bu bağ, sanatçının 1960'larda İtalya'da uzun süre yaşamasıyla daha da derinleşmiş. Bu dönemde birçok bronz ve mermer heykel üreten sanatçı, 1980'lerde de İtalya'ya dönerek çalışmalarına devam etmiş.
‘Unconscious Memories’ sergisi, antik ve çağdaş sanatın diyalogunu keşfetmek isteyenler için eşsiz bir fırsat sunuyor. Sergi, galerinin geçmişini ve sanat tarihini çağdaş perspektiflerle yeniden yorumluyor.
Sergi kapsamında, Fransa Akademisi - Villa Medici'de sergilenen "No Exit" adlı eser, merdivenin altındaki kalp şeklindeki kauçuk formuyla dikkat çekiyor. Galleria Borghese biletini gösteren ziyaretçiler, Villa Medici'ye indirimli giriş yapabiliyor. Sergi, Fendi'nin sponsorluğunda ve Electa'nın organize ettiği "Esistere come donna" programıyla destekleniyor.