Moda ve Kimlik

17 Ekim 2022

Les Benjamins’in kreatif direktörü ve kurucusu Bünyamin Aydın yeni koleksiyonu “Hoş geldiniz” ile kendi köklerine ve Almanya’daki göçmen işçilere saygı duruşunda bulunuyor.

Moda markası Les Benjamins’in kreatif direktörü ve kurucusu Bünyamin Aydın yeni koleksiyonu ile 1960’lı yıllarda, Anadolu’dan Almanya’ya göç eden işçilerinin göçmenlik yolculuklarına ve kimlik algılarına ışık tutuyor.


Tren istasyonlarındaki vedaların hislerini ve etkilerini tasarımlarına yansıtan Bünyamin Aydın, koleksiyonunda iş kıyafetlerini öne çıkararak misafir işçilerine saygı duruşunda bulunuyor. Trikolar, tulumlar ve derin cepler aracılığı ile yansıtılan işlevsellik unsuru, deri gibi uzun ömürlü bir malzemeyle birleşiyor. Türk kamyon şoförlerinden ilham alınarak hazırlanan yelekler ve özel dikim geniş paçalı pantolonlar, yüksek kalite deri ile sunuluyor. Tasarlanan her parça fabrika kadınlarından kaynakçılara, terzilerden hemşirelere kadar farklılaşan meslekleriyle göçmen işçilere övgüde bulunuyor. 




“Bu koleksiyon, beni bugünkü ben yapan şeye gerçekten bir saygı duruşu niteliğinde. Ben de uyum sağlamaya ve asimile olmaya çalıştım. Uyum sağlamanın ve kimliğinden vazgeçmenin ne demek olduğunu sorguluyorum.” diyor Bünyamin Aydın. 


Bulunulan yere uyum sağlama sürecini sorgulayan yeni koleksiyon, Soho House’da gerçekleşen bir etkinlikte “Anlatılmayan Hikaye” isimli kısa bir film gösterimiyle modaseverlere sunuldu. Gösterimi yapılan videoda, Almanya’dan 2 yıl içinde ayrılması beklenen işçilerin çoğunluğunun kalıcı olarak ülkeye yerleşmesi ve gittikleri yerlere entegre olma süreci anlatılıyor.