Ricardo Bofill'in sıradışı stüdyosu La Fábrica

16 Kasım 2020

La Fabrica, mimar Ricardo Bofill'in stüdyosuna ve evine benzersiz bir zemin oluşturan, İspanya'nın Barselona kenti yakınlarında bulunan üç dönümlük bir alanda yer alan eski bir çimento fabrikası.

La Fabrica, mimar Ricardo Bofill'in stüdyosuna ve evine benzersiz bir zemin oluşturan, İspanya'nın Barselona kenti yakınlarında bulunan üç dönümlük bir alanda yer alan eski bir çimento fabrikası.




İlk olarak 1. Dünya Savaşı sonrası dönemde inşa edilen La Fabrica, yeni işlevler eklenerek çeşitli tarzlarda genişleyen dönüştürücü bir dilin mimari anlamdaki zaman çizelgesini belgeliyor. Brütalist mimariden sürrealizm akımına uzanan, endüstriyel bir yaklaşımı güzel ve çeşitli bir dizi alanı bir arada sunan kompleks, mevcut yapıyı bir stüdyoya, galeriye, bahçeye ve sonunda, terk edilmiş bir şehir içinde yeniden tasarlanmış bir şehre dönüştüren bir dizi işlemden geçti. Zamanla fabrika binası yavaş yavaş bitki örtüsü tarafından yutuldu.




Böylesine geniş çeşitlilikteki bir yapı yelpazesinden oluşan fabrika için ilk adım, bazı elemanların matkap ve dinamit kullanılarak yıkılmasıydı. Amaç, gizli odaları ortaya çıkarmak, binanın farklı bölümleri arasında yeni ilişkiler oluşturmak ve çimento dolu silolar gibi tehlikeli veya başka şekilde kullanılamaz kısımları erişilemez hale getirmekti. Bofill’in bir sonraki adımı, dönüşüm sürecini başlatmak, yani binanın içinde bir dizi bahçe, çatı katındaki vahalar ve doğa ile bina arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmak için yapıyı çevreleyen bitkisel düğümler oluşturmaktı.




Son olarak, yapı, yeni mekânsal ilişkiler yoluyla güncellenmiş, restore edilmiş ve sonuç aşamasına uygun hale gelmişti. Yapının biçimi, işlevi ve fabrikanın benzersiz doğası göz önüne alındığında, mimarın kullanımlarını mevcut koşullara göre yeniden tasarlayacak kadar çevik olduğunu kanıtlar nitelikte.




La Fabrica, üç unsurdan hiçbiri diğerine belirli bir hakimiyet sağlamayacak ve yine de her bir öğenin tek başına var olmasına izin verecek kavramsal mesafeyi sağlayacak şekilde eşit; endüstriyel, doğal ve güncellenmiş kullanımın bir birleşimi haline geldi. Şimdi, La Fabrica, Bofill stüdyosunun fikirlerinin şekillenebileceği, yeşillikler içinde yarı gizli, dünyadan korunan bir kale olarak varlığını sürdürüyor.