Robotor Teknolojisi İle Heykel Sanatı Dönüşüyor
26 Ocak 2023
Dijital heykeltraş kalemi teknolojisi Robotor ile heykel yaratım süreci farklı bir boyuta atlıyor.
İçeriğe göre programlanabilen software ile çalışan robot bir heykeltraş kalemi ile büyük sanatçıların büyük eserleri yeniden üretilebiliyorsa bu sanatın akışında neleri değiştirebilir? İtalyan galerist ve girişimciler Giacomo Massari ile Filippo Tincolini tarafından yaratılan Robotor, teknoloji aracılığı ile heykel yapımında kelimenin gerçek anlamıyla yeni bir dönem başlatmış olabilir.
Photo credit: Robotor
İçine yüklenen data ile mermer ve taşı en ince detaylarına kadar oyup biçimlendirerek eserler yaratabilen Robotor için Massari şöyle diyor: ‘Mermer heykeller üzerinde manuel çalışmak, sanatçılar için yorucu, riskli ve tehlikeli olabiliyor. Ama bunu kolaylaştırmak artık mümkün. Heykellerin artık kırık dökük taşlar ve toz duman içinde üretilmesi gerekmiyor. Artık tarayıcılar ve dijital aletler dönemi. Michelangelo’nun eserlerinde kullandığı mermerin çıktığı yer olan Carrara’da doğan Robotor, sanat, şehir, gelenekler ve teknoloji arasında etkileşim sağlamayı amaçlayan, üzerinde çok çalışılmış bir çözüm önerisi.’ Yüksek kütleli materyalleri en zorlu ortamlarda bile yontabilecek kadar zeki bir alet olarak tasarlanan Robotor, kullanıcının programlama konusundaki yeteneğine göre en ekstrem projelerde bile sonuç verebilecek hız, efor ve öğütme gücüne sahip.
Süreç şöyle işliyor: Robotor, önce üzerinde çalışacağı materyalin özelliklerini, köşelerini ve biçimini analiz ediyor. Oyup şekil vereceği noktaları belirledikten sonra çalışmaya koyuluyor. Kullanıcıların sürece müdahil olduğu noktalar üretilmesini istedikleri ürünün/tasarımı taratmak başta olmak üzere iş akışını planlamaktan ibaret. Belirlenen iş akışına göre software, Robotor’a hangi aşamada hangi aletleri kullanması gerektiğini de söylüyor. Buna mermeri oymak kadar cilalamak ve eser tamamlandığında su yardımıyla tozunu almaya kadar tüm adımlar dahil.