Studio Rick Joy tarafından tasarlanan Desert Nomad House

21 Aralık 2020

Studio Rick Joy mimarlık pratiği tarafından tasarlanan Desert Nomad House, Arizona, Tucson'da yer alan ilgi çekici bir mimari proje. Çölün tam ortasındaki konumuyla, bu sıra dışı ev, sakinlik, huzur ve dinginlik sağlayan bir ortamda, şehir gürültüsünden kilometrelerce uzakta yaşamanın keyfini sunuyor.


Tucson merkezli mimarlık pratiği Studio Rick Joy tarafından tasarlanan Desert Nomad House, gözlerden uzak, çanak benzeri bir arazi oluşumunun eğrisine oturtulmuş üç kare hacimli ev bir araya gelerek bir manzara üzerinde benzersiz bir ev oluşturuyor. Gözlerden uzak, çanak benzeri arazi oluşumu, üç kare formlu yapıya ev sahipliği yapıyor ve mimari, ünlü Sonoran saguarları arasındaki düşük etkili dengeye katılıyor. Siteyi çevreleyen peyzaj, dramatik perspektifler için fırsatlar sağlarken, evlerdeki her alan, kendine ait özel bir manzaraya bakıyor.


Batan güneş sarp kayalık tepeyi vurgularken, gece çöktüğünde ileride Tucson'un şehir ışıkları beliriyor. Yatak odasından gelen güneş ışığı deneyimi ise her oda için farklı formlar alıyor. 


Her biri geniş peyzajın farklı noktalarında konumlanan hacimler, güneşin hareketlerinin keyfini kesintisiz çıkarabileceğiniz bir açıklığa sahip. Bağımsız yapıların arasında hareket etmek için ise çölün engebeli formlarından oluşan patikalarda bir çöl yürüyüşü yapmanız gerekiyor. Bu yollar ziyaretçileri şehir merkeze doğru yakınlaştırırken aynı zamanda evin doğal şartlara karşı izolasyonunu güçlendiriyor. 


Yükseltili konumlandırmanın diğer bir sebebi ise, sitenin kırılgan doğasına özen göstererek hem suyun hem de hayvanların serbestçe hareket etmesini sağlamak. Böylece, çağlar öncesinin manzarası, bu güçlü görsel müdahaleye rağmen olabildiğince bozulmadan kalıyor.


İç mekan tasarımı, ince yarı saydam cam bölmeler ve paslanmaz çelikten yapılmış bir mutfak adası aracılığıyla yapıların şeklinin yapısal sadeliğini bir araya getiriyor. Desert Nomad House, çölde, şehrin ışıklarından uzak gökyüzünün tadını çıkarmak için ahşap güvertelerde bir dinlenme alanı ve benzersiz bir inziva fırsatı sunuyor.


Fotoğraflar: © ESTO, Jeff Goldberg