Tasarımıyla Bambu Ormanını Andıran Taihu Gösteri Merkezi Açıldı

30 Aralık 2019

Şangay yakınlarında Wuxi'deki gösteri merkezi, Steven Chilton Architects tarafından Belçikalı tiyatro yönetmeni Franco Dragone tarafından tasarlanan bir su şovunun kalıcı mekanı olarak tasarlandı.


Konsept ilhamını Çin'in en büyük bambu ormanı olan Yixing'deki Bambu Denizi Parkı'ndan ilham alan Wuxi Taihu Gösteri Salonu kapılarını açtı. Franco Dragone tarafından tasarlanan kalıcı bir su şovuna ev sahipliği yapmak üzere tasarlanan 2000 kişilik gösteri merkezinin yapısı sütunlar, gölgelik ve yapı kılıfı olmak üzere üç ana öğeden oluşuyor. Bambu ormanının soyut bir izlenimini temsil eden ince beyaz sütunlar, bina cephesi ve çevredeki manzara arasında bir ekran sağlayacak şekilde binanın çevresi etrafına yerleştirilmiş. “Bambu” görünümlü sütunlar, binaya girişleri çerçevelemeye yardımcı olmak için çeşitli girişlerin etrafında konumlanıyor.




Çatı seviyesinde binanın çevresini saran gölgelik, kavramsal olarak, bambu ormanının tepesinde bulunan yaprakların gölgesini temsil ediyor. Kanopi, altın eloksallı alüminyum panjur sıraları içeren çeşitli üçgen yuvalardan oluşmuş. Her bölme, gün boyunca bina zarfı boyunca düşen ışık ve gölge desenlerine organik bir dokunuş kazandırmak için rastgele yönleniyor. Her bir panjur bölmesi, farklı açılardan bakıldığında varyasyon duygusunu arttırmak için farklı açılarla yerleşmiş.




Panjur bölmeleri, sütunların üst kısımlarını bağlayan ve yüklerini binanın ana yapısına aktaran üçgen bir kafes yapı üzerinde destekleniyor. Gölgelik ve sütunlarının yapısal amacı ise binadaki soğutma yükünü pasif olarak azaltmak için cephenin yüzeyi üzerinde gölge sağlamak.


Bambu sütunları taklit eden ve binanın bir bambu ormanının dış kenarı olma etkisine katkıda bulunan, binanın tam yüksekliğini boyunca yer alan beyaz ve altın çizgilerle renklendirilmiştir. Geceleri, aşağıdan aydınlatılarak sıradışı bir fener haline gelen bambu sütunlar ormanı arasında belirerek göl cephesinden eşsiz bir seyir keyfi sunuyor.




"Gösteri merkezi, pastiş yaklaşımını benimseyen diğer benzer yapılardan ayrılarak bölgesel kültürü kutlama hedefine katkıda bulunup özgün bir kimlik kazanacak," diyor Londra merkezli Steven Chilton Architects’in genel müdürü Steven Chilton.


Fotoğraflar: Kris Provoost.