Yapay zekâ: 2019’un en çok konuşulan teknoloji atılımı
13 Aralık 2019
Farkında olmasak bile günlük hayatta kullandığımız birçok teknoloji artık yapay zekâ kullanıyor bu yüzden 2019 yapay zekanın yılıydı desek hiç de yanılmış olmayız.
En basit ifadeyle yapay zekâ, görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen sistemler veya makineler anlamına gelir. Günlük hayatta sıkça kullandığımız akıllı asistanlar, sohbet robotları, telefon bankacılığı hatta Netflix’in sizin için önerdiği film ve diziler hep yapay zekâ tarafından kontrol ediliyor.
Teknoloji yatırımcılarının yoğun ilgi gösterdiği yapay zekâ, Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece üçüncü çeyrekte 13.5 milyar dolar yatırım toplamayı başardı. 2018’in tamamında yapay zekaya 16.8 milyar dolar yatırım yaptığı düşünülürse, 2019’un yapay zekanın yılı olduğu su götürmez bir gerçek.
Önemli meblağlarda yatırım toplayan yapay zekâ yine bu yıl içerisinde birçok yeniliğe ve gelişmeye de sahne oldu. Bunlardan ilki Mayıs ayında Samsung’un tanıttığı video yaratma programıydı. 2014 yılında Google araştırmacısı Ian Goodfellow tarafından icat edilen Generative Adversarial Networks (GAN) sistemi ile çalışan bu program sadece bir fotoğraf üzerinden yapay zekaya tanıtılan kişinin videosunu yaratabiliyor. Bu video istenilen uzunlukta olabiliyor ve programı kullanan kişi videodaki kişiye istediğini söyletebiliyor. Her ne kadar çığır açan bir teknoloji olsa da tartışmalı bir program olması nedeniyle 2019’un en çok konuşulan yapay zekâ gelişmelerinden birisi oldu bu program.
Yapay zekanın dil alanında kullanımı da 2019’da bir hayli revaçtaydı. BERT ve RoBERTa isimli yapay zekâ botları edebiyattan robotların konuşmalarını düzenleyeme kadar birçok alanda gelişmelere önayak oldu. İki programda ileride özellikle internette yayılan sahte haberler ile savaşta oldukça işe yarayacağa benziyor.
Yapay zekâ iş dünyasını da bir hayli değiştirdi 2019’da. “Arttırılmış zekâ” olarak da adlandırılan yeni iş modülleri sayesinde şirketler rakamlarını ve gelecekteki iş planlarını yapay zekâ üzerinden hesaplıyor ve nerelere yatırım yapılması gerektiğini rahatlıkla öngörebiliyorlar.