Thomas Heatherwick’den Mimari Üzerine Yeni Kitap

02 Kasım 2023

Thomas Heatherwick'den “Humanise”, tasarımcının “sıkıcı” binalara karşı çıktığı yeni bir kitap ve bir kampanyanın başlangıcı olarak piyasaya çıkıyor.

Thomas Heatherwick'in “Humanise” adlı kitabı yalnızca yeni bir mimarlık kitabı değil; bu, mimarlıkta neşeyi savunacağına ve yapılı çevremizde “'sıkıcı” yapıların yaratılmasına karşı çıkacağına kefil olan ünlü tasarımcının kampanyasının başlangıcına işaret eden bir yayın.

“Humanise”, mimarın ne olduğu ve şehirlerimizde ve mekan yapımında kârın nasıl bir rol oynadığı gibi önemli soruları gündeme getiren bir kitap, ve stüdyonun mimariye ve onun farklı tarzlarına tepkimiz üzerine yaptığı araştırmayı mercek olarak kullanarak bunlara cevap vermeye çalışıyor. Uygulamanın tasarım yaklaşımı, Londra'daki Coal Drops Yard, New York'taki Little Island ve Tokyo'daki yakında tamamlanacak Azabudai Hills gibi birçok uluslararası projeye yol açtı.


Tasarımcı, kitabın lansmanında gerçekleştirdiği konuşmasına çoğumuzun “güzel” kavramının “öznel” olduğunu düşünebileceğini vurgulayarak başladı ancak “belki de ‘sıkıcı'nın o kadar da öznel olmadığını” vurguladı. Kitap ve Heatherwick Studio'nun araştırması, bir binayı “sıkıcı” yapan şeyin ne olduğunu tanımlamaya çalışarak bunu “monotonluk, parlaklık, ciddiyet, sadelik, dürüstlük ve anonimliğin” kesişimi olarak tanımlıyor. Tasarımcı, tüm bu kavramların kendi başlarına işe yarayabileceğini ve harika sonuçlar üretebileceğini, ancak bunların kombinasyonu ve tekrarı sorun haline geldiğini açıkladı.

Kitapta, bu unsurları içeren belirli binaların vücudumuzda stres tepkileri yaratabildiğini gösteren çalışmalardan bahsediliyor; “Peki neden bunlar hakkında daha fazla şey yapılmıyor?” diye soruyor. Heatherwick aynı zamanda Humus'ta yaşayan mimar ve araştırmacı Marwa al-Sabouni'den de söz ediyor. Marwa al-Sabouni, kendi ülkesinde binaların yaratılma, tasarlanma ve yerleştirilme şeklinin ayrılıklar yaratmaya yardımcı olduğunu ve sonuçta orada devam eden iç savaşa katkıda bulunduğunu savunuyor.


Kitabın öne çıkan iyi noktaları arasında mimarları duygularımızla çalışmaya teşvik etmek, binalara olan tepkimizi bilimsel olarak ölçmenin yollarını bulmaya çalışmak, refahı hesaba katmak ve daha da önemlisi, mimarlıkta yaygın bir uygulama olarak daha geniş bir toplumu tartışmaya dahil etmek yer alıyor. Heatherwick, stüdyosunda eserlerini her zaman şehir düzeyinde, sokak düzeyinde ve kapı düzeyinde nasıl göründükleri açısından incelediklerini vurguluyor ve Soane Madalyası 2022 kazananı Peter Barber'ı Kuzey Londra'daki Beechwood Mews gibi çalışmalarından dolayı övüyor.

Heatherwick'e göre mesele, klasik modernist atasözü “biçim işlevi takip eder” sözünü tamamen ortadan kaldırmak değil; duygunun bir işlev olduğunu kabul etmekle ilgili. Zamansız bir şekilde, “Bir bina, geçmesi gereken süre boyunca dikkatinizi çekebilmelidir” diye bitiriyor.